Anssi Rytkönen 2012 Kemi-rallin voittoon

Viiden erikoiskokeen Kemi-rallissa käytiin voittotaistelu paikallisten Mitsubishi-kuljettajien kesken. Tornion Mika Pyyny pystyi kolmeen pohja-aikaan, mutta tasaisemmin ajanut Keminmaan Anssi Rytkönen vei lopulta ykköstilan.

Edellisenä viikonloppuna rallisprintin SM-osakilpailuvoiton saalistanut Rytkönen aloitti Kemi-rallin räväkästi ja ajoi ensimmäiselle erikoiskokeelle peräti yhdeksän sekunnin pohja-ajan. Pyyny puolestaan hurautti yhden risteyksen pitkäksi ja menetti useita sekunteja. Pyyny iski takaisin ja oli nopein kahdella seuraavalla erikoiskokeella. Rytkösen etumatka kuitenkin kutistui ainoastaan viidellä sekunnilla. Neljännellä erikoiskokeella Rytkönen turvasi ykköstilansa 10 sekunnin pohja-ajalla. Maalissa eroa Pyynyyn oli lopulta 19 sekuntia. Rytkönen kilpaili tällä kertaa tiimikaverinsa Pertti Tapojärven Mitsubishillä ja on viimeksi ajanut rallissa nelivetokalustolla useita vuosia sitten. – Kyllähän päivä meni melko lailla autoon totutellessa. Tämä on aivan erilainen ajaa kuin oma auto. Pertti onneksi neuvoi vieressä, että miten autolla pitäisi ajaa, voittaja naureskeli. – Muuten kyllä sujui ihan hyvin. Yritystä oli, mutta ei kuitenkaan otettu suuria riskejä, Rytkönen jatkoi. – Tosi hyvää ja maltillista ajoa koko kisa ajan, kartanlukijana toiminut Tapojärvi kehui.

Pyyny havitteli tosissaan voittoa, mutta oli tyytyväinen maaliin pääsystäkin. – Ykkösellä mentiin huolella pihalle. Keula nousi korkean penkan päälle taivasta kohti ja ajattelin, että siihen se jäi. Onneksi lähti lopulta peruuttamalla irti. Oli hyvä vääntö läpi kisan, Pyyny kuvaili. Tornion Tapio Vuokila manaili huonoa ajotuntumaa, eikä pystynyt kunnolla haastamaan kärkikaksikkoa. – Yritettiin tulla lujaa, mutta enempi pitäisi ajaa, Vuokila mietti. Hän jäi voittajasta 27 sekuntia. Alkumatkasta hyvää vauhtia pitänyt Markku Viitanen joutui keskeyttämään tekniikkavikaan kolmannelle erikoiskokeelle. Tälle kaudelle yhden SM-osakilpailuvoiton kaksivetoluokassa saavuttanut Oulun Jussi Vainionpää oli Hondallaan kisan nopein kaksivetokuljettaja.

A-junioreissa Oulun Pekka Salo piti ykköstilaa hallussaan lähdöstä maaliin. Rovaniemen Urheiluautoilijoiden Henry Mettiäinen jäi 15 sekuntia ja seurakaveri Petri Karjalainen yhdeksän sekuntia lisää. Neljänneksi sijoittunut Lasse Kesälahti onnistui Opel Astran ohjaimissa mainiosti. Kemiläinen osti uuden auton ainoastaan muutama päivä ennen rallia ja urakoi auton kisakuntoon viimetingassa. – Ehdimme kerran testaamaan ja heti vetoakseli katkesi. Pääsin kunnolla kokeilemaan autoa vasta nyt rallissa. Auto tuntui hyvältä ja kisa sujui kerrankin ilman ongelmia. Edellisessä autossa oli jatkuvasti jotain vikaa, Kesälahti kertoi.

B-junioreissa Kemin Urheiluautoilijoiden Lauri Hiltunen nousi piikkipaikalle kolmannella erikoiskokeella. Epävirallisten tulosten mukaan Opel Corsa-kuljettaja päihitti seurakaveriaan Tuomo Granatia puolella minuutilla. Historic-luokan vei nimiinsä Oulun Kari Karhu.

Follow me!